Please Help with Data Streaming - SR20 Forum
 
Thread Tools
#1 (permalink) Old 07-17-2009, 05:54 PM
SE-R Nut
 
Join Date: Apr 2002
Location: Frederick, Maryland
Posts: 1,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 17 reviews
(Thread Starter)
Please Help with Data Streaming

I am trying to set up the capability to stream data from the ECU through the consult port for display and logging on LogWorks2. I know that there is a thread describing how to stream TP data, but I am stuck on just getting the basic consult data to show up on LogWorks with the AFR data from my LM-1. I have not found a detailed thread on this.

So.....here is what I've done:

-- Downloaded and installed CalumSult Full
-- Downloaded and installed CalumSult-LW2 Beta (v.08.g)
-- Run CalumSult with LW2, connected on Com 4, turned on gauges and viewed working gauges using consult cable to USB port
-- Opened LogWorks2 and connected to Com 1 using serial cable connector to LM-1. At this point I see only the AFR data on LW gauges -- I think this is where I should be seeing other streaming data from the ECU. No?

Can somebody tell me what I'm missing? One more thing, I've got a Calum Basic ECU. I'm assuming that this should work all with a Basic (as well as RT).

Thanks in advance for your thoughts.

Bill
billc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 07-17-2009, 06:54 PM
ClamSlut
 
Calum's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lubbock, TX
Posts: 5,043
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 26 reviews
Yes, this will work with a basic.

They should show up in LW as additional channels, I think you have to add the gauges.
Calum is offline  
#3 (permalink) Old 07-17-2009, 07:57 PM
SE-R Nut
 
Join Date: Apr 2002
Location: Frederick, Maryland
Posts: 1,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 17 reviews
(Thread Starter)
Thanks. It's good to get confirmation that it should work with the Basic. I will try to add the gauges in LW2.
billc is offline  
#4 (permalink) Old 07-17-2009, 08:47 PM
ClamSlut
 
Calum's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lubbock, TX
Posts: 5,043
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 26 reviews
Let me know if you can't figure it out, I'll dig out my LM-1.
Calum is offline  
#5 (permalink) Old 07-18-2009, 12:01 AM
SE-R Geek
 
Join Date: Jun 2002
Location: TN
Posts: 4,498
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I need to figure this out as well.

93 NX2000-7.75@92mph 5SPD SWAP, 2120lbs. JDM Motor, Calumsult Realtime ECU, BC3 cams/gears, CP XTP 9.2:1 pistons, NX DP-100 shot, 333's, N60, Prothane Mounts, ACT Xtreme/sprung 6 puck, Fidanza, PR WAI with JWT POP, 2.5" SSAC, Dynomax 3" muffler, Outlaw Intake Spacers, OEM wires, ngk plugs, UR Pulleys, Walbro 190, ST springs with KYB's, Kinetik KR912, Axis maglites
AaroNX is offline  
#6 (permalink) Old 07-18-2009, 03:49 PM
SE-R Nut
 
Join Date: Apr 2002
Location: Frederick, Maryland
Posts: 1,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 17 reviews
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Calum View Post
Let me know if you can't figure it out, I'll dig out my LM-1.
Sorry. I can't figure it out. I think it might be a channel configuration issue. I've been using LW2 to pull hard-wired RPM, TPS, and MAF voltage signals from the harness. Of course, I do not have the auxiliary data cable hooked up at this point, but could there be a configuration issue associated with this past use?

There may be some values coming through on the LW gauges. Not sure if they mean anything, they have no units, and they don't change much. I tried to configure a couple channels, but didn't get anywhere. Also, FWIW, my LW2 gauges don't look anything like the screen shots the Chriscar and Bagato have posted. They are just the old style LW dials. Maybe this observation provides a clue.

Any suggestions are welcome. I'm out of ideas.

Bill
billc is offline  
#7 (permalink) Old 07-18-2009, 05:19 PM
ClamSlut
 
Calum's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lubbock, TX
Posts: 5,043
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 26 reviews
Dang it, now your going to make me dig up my LM-1.
Calum is offline  
#8 (permalink) Old 07-18-2009, 05:47 PM
SE-R Geek
 
Join Date: Jun 2002
Location: TN
Posts: 4,498
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Please forgive me for asking this, but does the LW stuff work with the AEM wideband? I figure I should check that before I even get into this, as the WB is the only thing I'm really worried about checking.

93 NX2000-7.75@92mph 5SPD SWAP, 2120lbs. JDM Motor, Calumsult Realtime ECU, BC3 cams/gears, CP XTP 9.2:1 pistons, NX DP-100 shot, 333's, N60, Prothane Mounts, ACT Xtreme/sprung 6 puck, Fidanza, PR WAI with JWT POP, 2.5" SSAC, Dynomax 3" muffler, Outlaw Intake Spacers, OEM wires, ngk plugs, UR Pulleys, Walbro 190, ST springs with KYB's, Kinetik KR912, Axis maglites
AaroNX is offline  
#9 (permalink) Old 07-18-2009, 06:18 PM
SE-R Nut
 
Join Date: Apr 2002
Location: Frederick, Maryland
Posts: 1,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 17 reviews
(Thread Starter)
Clearly I'm no expert, but if the AEM wideband works with LogWorks software, you may have a chance.

Calum - Thanks for your help.
billc is offline  
#10 (permalink) Old 07-18-2009, 06:25 PM
SE-R Geek
 
Join Date: Jun 2002
Location: TN
Posts: 4,498
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Well you've helped me before so thanks lol.

93 NX2000-7.75@92mph 5SPD SWAP, 2120lbs. JDM Motor, Calumsult Realtime ECU, BC3 cams/gears, CP XTP 9.2:1 pistons, NX DP-100 shot, 333's, N60, Prothane Mounts, ACT Xtreme/sprung 6 puck, Fidanza, PR WAI with JWT POP, 2.5" SSAC, Dynomax 3" muffler, Outlaw Intake Spacers, OEM wires, ngk plugs, UR Pulleys, Walbro 190, ST springs with KYB's, Kinetik KR912, Axis maglites
AaroNX is offline  
#11 (permalink) Old 07-19-2009, 01:59 AM
SE-R Newbie
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wichita,KS
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
OK...This really easy to use.The gauges WILL NOT automatically come up and display the data.Lw2/3 DOES automatically bring in the extra channels from the ecu/calumsult.

*YOU* have to add each gauge and configure it to display whatever channel you like

I prefer to have mine like this-


PLEASE DO NOT ASK ME ABOUT THE MAP SENSOR!!!

Get the regular channels working first!
ghostchild316 is offline  
#12 (permalink) Old 07-19-2009, 05:27 AM
SE-R Nut
 
Join Date: Apr 2002
Location: Frederick, Maryland
Posts: 1,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 17 reviews
(Thread Starter)
Still no go. *YOUR* post doesn't really help me out much except to say that I have to add the gauges. Which I have tried to do.

Do the steps I have posted above sound right? Have I left something out?
Do my physical connections to the computer and LM-1 look right?
Are the software versions OK?

I don't think that I'm seeing the extra channels in LW. I sure don't see as many as you are displaying. IF I were seeing the new channels, exactly how would I configure them, and how would I know which channel is which?

Last edited by billc; 07-19-2009 at 06:01 AM.
billc is offline  
#13 (permalink) Old 07-19-2009, 01:01 PM
SE-R Newbie
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wichita,KS
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Everything looks OK.

When you hit connect on logworks, a screen should automatically come up telling you the extra channels being imported.If not, close logworks and try again.

If you do, you have to add more gauges and change the channel you want it to display.

Now on your newly added gauge, double click on it and a menu should come up, click on the drop down menu to change the channel.Should look like this-
ghostchild316 is offline  
#14 (permalink) Old 07-19-2009, 05:44 PM
SE-R Nut
 
Join Date: Apr 2002
Location: Frederick, Maryland
Posts: 1,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 17 reviews
(Thread Starter)
Thanks. I see that you are using LW3. It's good to know that this works with LW3 and I will go ahead and update the LW and firmware with latest versions. Maybe that will allow the new channels to come through.

I appreciate the description!

Bill
billc is offline  
#15 (permalink) Old 07-19-2009, 07:05 PM
ClamSlut
 
Calum's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lubbock, TX
Posts: 5,043
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 26 reviews
Quote:
Originally Posted by billc View Post
-- Downloaded and installed CalumSult Full
-- Downloaded and installed CalumSult-LW2 Beta (v.08.g)
-- Run CalumSult with LW2, connected on Com 4, turned on gauges and viewed working gauges using consult cable to USB port
-- Opened LogWorks2 and connected to Com 1 using serial cable connector to LM-1. At this point I see only the AFR data on LW gauges -- I think this is where I should be seeing other streaming data from the ECU. No?
At this point if you click on channels->configure channels what do you see?
Calum is offline  
#16 (permalink) Old 07-19-2009, 11:56 PM
SE-R Newbie
 
Join Date: May 2008
Location: New York
Posts: 60
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Yeah, to me it looks like you are right there. I set mine up over the weekend with CalumSult and it's the best tool you can have when tuning. Makes NDS useless.

http://www.ka-t.org
http://www.ifxcc.com

93 S13//KA24DET//CALUMSULT RT
mtx450 is offline  
#17 (permalink) Old 07-20-2009, 07:41 AM
SE-R Nut
 
Join Date: Apr 2002
Location: Frederick, Maryland
Posts: 1,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 17 reviews
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Calum View Post
At this point if you click on channels->configure channels what do you see?
Successful update to LW3 and I am now picking up the new channels.

Very cool. Thanks for your help. Now on to the challenge of adding the critical TP channel.

Bill

Last edited by billc; 07-20-2009 at 10:42 PM.
billc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
 

  SR20 Forum > Vendor Customer Support > CalumSult (Archived for Informational Purposes)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome